Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΗΛΙΟΥ


Ολο το Πήλιο ένα πλατό! Το πανέμορφο βουνό της Θεσσαλίας το καλοκαίρι θα φιλοξενήσει τα γυρίσματα μιας νέας ταινίας, με πρωταγωνιστές τους Λένα Παπαληγούρα (πριν από λίγο καιρό απέσπασε το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»), Δημήτρη Πιατά, Απόστολο Τότσικα, Νίκο Γανωτή, Μιχάλη Μητρούση, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου και πέντε 12χρονους πιτσιρικάδες.

Πρόκειται για τη «Γαλλίδα δασκάλα» σε σκηνοθεσία του Νίκου Σούλη - γνωστού από την τηλεοπτική εμπειρία του, αλλά και τα εκατοντάδες βιντεοκλίπ που έχει γυρίσει, στην πρώτη μεγάλου μήκους απόπειρά του. Το φιλμ βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντίνου Γιώτη, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός (μάλλον αποτελεί ρεκόρ η μεταφορά από βιβλίο στη μεγάλη οθόνη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα!). Το σενάριο υπογράφει ο ίδιος ο συγγραφέας. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για τον πρόεδρο της Ενωσης Σεναριογράφων Ελλάδας. Αλλά και σοφό, γιατί έτσι γλιτώνει το βιβλίο μια πιθανή «κακοποίηση».
Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια παρέα δωδεκάχρονων που στις αρχές του '70 (πριν πέσει η χούντα) παίρνουν τα ποδήλατά τους και ξεκινούν την αναζήτηση της μυστικής λίμνης στην οποία κάνει γυμνή μπάνιο η Γαλλίδα δασκάλα (Λένα Παπαπληγούρα). Η κοπέλα διδάσκει γαλλικά στο γιο του γαιοκτήμονα (Μιχάλης Μητρούσης) της περιοχής. Σαράντα χρόνια αργότερα, ένα από τα παιδιά της παρέας, ο Αγης, πενηντάρης πια, λαμβάνει ένα δέμα που περιέχει ένα σκουριασμένο πιστόλι. Και επιστρέφει και πάλι στο παρελθόν: στο βράδυ που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που έμελλε να τον σημαδέψουν για πάντα...
Ο Απόστολος Τότσικας, που ερμηνεύει τον εραστή της Γαλλίδας δασκάλας, θα παίξει για πρώτη φορά μαζί με τον πατέρα του, Γιάννη Τότσικα, στη μεγάλη οθόνη, ενώ το γιο του γαιοκτήμονα σε μεγάλη ηλικία θα ενσαρκώσει ο Δημήτρης Πιατάς. Πριν από λίγες μέρες στον Βόλο πραγματοποιήθηκε μια τεράστια οντισιόν: 200 Βολιώτες κάθε ηλικίας, από ερασιτέχνες μέχρι επαγγελματίες (ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και άλλων τοπικών ομάδων), δοκίμασαν την τύχη τους για ένα ρόλο. Ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά.
Η ταινία, μια παραγωγή της «Μίτος» (της Ελένης Αφεντάκη) αλλά και της ΕΡΤ (είναι μια από τις ταινίες που χρηματοδοτούνται από το περίφημο 1,5%), θα ξεκινήσει γυρίσματα στις 26 Ιουνίου, με επίκεντρο τον Λαύκο. Φανταζόμαστε πως δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, όπως και η ίδια η παραγωγός, έχουν σπίτι στο πανέμορφο χωριό: για τον Πιατά, τον Μητρούση, τον Γανωτή και την Αφεντάκη, ο Λαύκος είναι δεύτερη πατρίδα. Γνωρίζουν και το παραμικρό πετραδάκι της περιοχής με την οργιαστική βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. Οπως μας είπε ο Ντίνος Γιώτης, γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες τοποθεσίες του Πηλίου, όπως είναι οι Μηλιές (όπου πιθανόν να αξιοποιηθεί και το ιστορικό τρενάκι της περιοχής).
«Το βιβλίο διαδραματίζεται σε έναν τόπο με πορτοκαλεώνες και ποτάμι. Και το Πήλιο μπορεί να μην έχει πορτοκαλεώνες, αλλά είναι ένας καταπράσινος τόπος με γάργαρα νερά και υπέροχα αρχοντικά. Ο Λαύκος έχει ένα όμορφο ποταμάκι, ενώ βρήκαμε έτοιμα την πλατεία και το παλιό κουρείο του βιβλίου! Και βέβαια το αρχοντικό, που θα μεταμορφωθεί στο σπίτι του γαιοκτήμονα». Η ταινία θα τονώσει την περιοχή, σε δύσκολους καιρούς. Αλλωστε το Πήλιο, με το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον του, την εκπληκτική αρχιτεκτονική του και το μυθολογικό του υπόβαθρο, προσφέρεται για κινηματογραφική αξιοποίηση. Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια παραδείγματα. Και σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου