"Η Γαλλίδα δασκάλα" στην Άρτα


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ 
27/11/2013
Ανακοινώθηκε επισήμως από το συγγραφέα του βιβλίου Ντίνο Γιώτη στην εκδήλωση της Άρτας.
«Η Γαλλίδα δασκάλα» είναι υπαρκτό πρόσωπο, όμως η πλοκή της υπόθεσης στο ομώνυμο βιβλίο του συμπατριώτη μας Ντίνου Γιώτη αποτελεί μια φανταστική ιστορία που έχει υφάνει με χρώματα από τοποθεσίες της περιοχής ο συγγραφέας.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» και ήδη έχει κερδίσει μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού. Όπως αποκαλύφθηκε από τον ίδιο στην εκδήλωση παρουσίασης που έγινε την περασμένη Παρασκευή σε συνεργασία των Συλλόγων «Σκουφάς» και «Μακρυγιάννης» στην Άρτα, πρόκειται να γυριστεί και ως ταινία με την παραγωγή να προετοιμάζεται ήδη για έναρξη το Πάσχα.
Ο συγγραφέας Ντίνος Γιώτης κατάγεται από την Άρτα και στις δηλώσεις του αποκάλυψε ότι οι τοποθεσίες που εκτυλίσσεται η ιστορία του είναι περιοχές και σημεία της πόλης (χωρίς να τις κατονομάζει), ενώ το έναυσμα για τη συγγραφή του στάθηκε μια παγιωμένη εικόνα που ανακλήθηκε στη μνήμη του, όταν στην Άρτα της δεκαετίας του '60 μια Γαλλίδα δασκάλα έλουζε τα μαλλιά της σε μια τρόμπα της εποχής (κόκκινη αντλία).
Ο ίδιος δήλωσε ότι «γράφει κανείς όταν νιώσει έτοιμος για κάτι τέτοιο» ενώ όταν ρωτήθηκε αν στόχευε και σε πιο αναγνωστικό κοινό, επεσήμανε: «Δεν γράφει κανείς ποτέ ούτε για τη δόξα ούτε για τα χρήματα. Αν έχεις κάτι τέτοιο στο μυαλό σου τότε το παιχνίδι είναι χαμένο».
Αναφορικά με την είδηση των γυρισμάτων του βιβλίου σε ταινία, ο κ. Γιώτης ανακοίνωσε ότι είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν την άνοιξη, κάπου στο Πάσχα και η ταινία θα είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι. Όταν τον ρωτήσαμε για την οικονομική υποστήριξη αυτής της παραγωγής, λόγω των δύσκολων καιρών που διανύουμε, μάς απάντησε ότι συμμετέχουν οικονομικά ιδιώτες παραγωγοί αλλά και η πρώην ΕΡΤ με απόφαση που είχε λάβει το Διοικητικό της Συμβούλιο με την προηγούμενη μορφή και η οποία περνάει ως υποχρέωση και στο νέο σχήμα. Ο ίδιος είπε: «Όλα είναι έτοιμα. Έχουν βρεθεί οι ηθοποιοί, οι συντελεστές, το τεχνικό συνεργείο. Είμαστε έτοιμοι. Αυτό που μπορώ σ' αυτή τη φάση να πω είναι ότι θα πρωταγωνιστήσει η Έλενα Παπαληγούρα, η γνωστή ηθοποιός που τιμήθηκε πέρυσι με το πρώτο βραβείο Θεάτρου».
Ο ίδιος επισήμανε ότι τα γυρίσματα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνουν στην Άρτα καθότι παρά την σχετική παρέμβασή του και την προσωπική του επιθυμία, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει η παραγωγή και φαίνεται να επιλέγει άλλον τόπο (Πήλιο) πιο κοντά στην Αθήνα.
Η εκδήλωση έγινε με την παρουσία αρκετού κόσμου. Για τον συγγραφέα και το βιβλίο του μίλησαν ο ψυχίατρος Στάθης Μπαρτζώκας, η φιλόλογος Μαρία Δέτσικα και από εικαστικής πλευράς το θέμα προσέγγισε ο ζωγράφος Δημήτρης Βάσσος, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η Ζανέτ Μάλλιου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσίαση της "Γαλλίδας Δασκάλας" στο Βουργαρέλι