ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΓΕΥΜΑ
Γιατί το Σύμπαν είναι αυτό που είναι και όχι κάτι άλλο;
Εάν μετά την Μεγάλη 'Έκρηξη το σύμπαν διαστελλόταν ομοιόμορφα, τότε η απόσταση του κάθε σωματιδίου ύλης από όλα τα υπόλοιπα θα μεγάλωνε διαρκώς με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα σύμπαν ακτινοβολίας και σωματιδίων, χωρίς να εμπεριέχει καθόλου ύλη. Στην περίπτωση αυτή το σύμπαν θα ήταν ομοιογενές και ισοτροπικό και σε ένα τέτοιο σύμπαν θα ήταν απαγορευτικός ο σχηματισμός γαλαξιών, άστρων και πλανητών. Αντιθέτως όμως και ευτυχώς ίσως παρατηρούμε ένα σύμπαν γεμάτο γαλαξίες, άστρα, πλανήτες, ζωή. Τι συνέβη και από μία απόλυτα «ομαλή» Μεγάλη Έκρηξη, αναδύθηκαν τέτοιες τεράστιες ανομοιογένειες; Η όπως το έθεσε ο Άλαν Γκουθ: Τι έγινε και σβόλιασε ο χυλός;
Θεωρούμε πως συνέβη το εξής: Για λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό του τρισεκατομμυριοστού του τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου μετά την γέννηση του σύμπαντος μια εξωτική μορφή ύλης άσκησε μια δύναμη, πέραν από κάθε δική μας διαίσθηση, μια βαρυτική απωστική δύναμη, μια αρνητική βαρύτητα ας την ονομάσουμε, που διόγκωσε εκθετικά το σύμπαν και υπερίσχυσε της κανονικής, εντός εισαγωγικών, διαστολής που θα ακολουθούσε η ύλη και θα οδηγούσε σε ένα σύμπαν ακτινοβολίας και σωματιδίων. Σε εκείνη λοιπόν την χρονική περίοδο, μόλις 10-30 δευτερόλεπτα μετά τη στιγμή της δημιουργίας, η ταχύτητα διαστολής του σύμπαντος ήταν εκατό φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του φωτός. (κάτι τέτοιο επιτρέπεται από τη θεωρία της Σχετικότητας, επειδή δεν κινείται η ύλη, αλλά διαστέλλεται ο ίδιος ο χωρόχρονος).
Αυτή η χρονική φάση που διήρκησε απειροελάχιστα είναι γνωστή ως κοσμικός πληθωρισμός. Με την ολοκλήρωσή της και μετά την μάχη ύλης-αντιύλης, έχει περισσέψει λίγη ύλη, ένα σωματίδιο ύλης για κάθε 10 δισεκατομμύρια σωματίδια αντιύλης, αλλά αρκετή για να εξελιχθεί το σύμπαν σύμφωνα με το Καθιερωμένο Μοντέλο σε ό,τι υπάρχει σήμερα, δηλαδή σε γαλαξίες, άστρα, πλανήτες και τη ζωή.
Ή όπως το έθεσε ο Alan Guth, το αποτέλεσμα εκείνης της αλληλεξουδετέρωσης, όπου
η μια ενέργεια υπερίσχυσε στα σημεία της άλλης σε εκείνο το απειροελάχιστο
κλάσμα του χρόνου, είναι το Σύμπαν να είναι το «δωρεάν γεύμα».
Σημ.: Ο Άλαν Γκουθ (1947)είναι Αμερικανός θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου